top of page

Why you need to put The Shawshank Redemption on your Christmas movie list

(Scroll down for the Hungarian version - A magyar cikket lejjebb találod)


I know it’s not your average Christmas movie choice, but let me tell you why it’s worth those 2 hours and 22 minutes.


If you are young and never heard of it, or older but for some reason haven’t seen it, you should. This film from 1994 has something for all of us in these trying times. I rewatched it last night, and the hours just flew by again. Every minute of this drama has a place and purpose in the movie and is full of meaningful words.


An interesting fact about it, is that it’s based on Stephen King’s story, which was anything, but long. However, these 96 pages were enough to get director, Frank Darabont’s full attention, who then turned them into a cinematic masterpiece.


The most important thing you need to do, is to listen to every word in the movie, because they have weight and meaning. Morgan Freeman’s voice throughout, is a blessing in itself, as it guides us along the story, set in a gothic prison. His voice has always been comfort food for my soul.


So what is this movie about? To me, it’s about friendship. A beautiful, supporting friendship between two men. It’s also about struggle, and hope. We can all translate it to our own lives. No matter what bad period we are going through, no matter what personal prison we are stuck in at the moment, there is always hope that it will end and we will be free again.

It won’t happen by itself. It will definitely take time and we all have to work on it, or as Andy Dufresne (played by Tim Robbins) puts it, "I guess it comes down to a simple choice, really, get busy living, or get busy dying.”


It’s in our hands, how we spend our lives. The beginning will always be birth, and the end will always be death. It’s always the time in between that makes the difference.


A few more quotes, I found worth mentioning:


“Hope is a good thing, maybe the best of things, and no good thing ever dies.”


“I was in the path of the tornado. I just didn’t expect the storm would last as long as it has.”


“Geology is the study of pressure and time. That’s all it takes really, pressure and time.”


“Writing about yourself seems to be a lot like sticking a branch into clear river-water and rolling up the muddy bottom.”


“Salvation lies within.”


“Fear can hold you prisoner. Hope can set you free.”

I’ve seen many prison dramas, but this one is my all time favourite. It’s not just a movie, but a spiritual experience, that leaves us full of thoughts and hope. I hope you’ll find time to watch or rewatch it during the holidays.


With love,


Melinda






Miért vedd fel A Remény Rabjait a karácsonyi filmjeid listájára?

Tudom, hogy nem egy átlagos karácsonyi film, de elmondanám, hogy miért is éri meg azt a 2 órát és 22 percet.


Ha fiatal vagy és még soha nem hallottál róla, vagy idősebb és valamiért nem láttad, akkor meg kell tenned. Ebben az 1994-es filmben, mind találunk valami inspirálót ezekben a nehéz időkben. Én tegnap este újranéztem és ismét elrepültek az órák. Ennek a drámának minden perce okkal lett leforgatva. Van helyük és céljuk a filmben és tömve vannak mondandóval.


Egy érdekes tény, hogy Stephen King története alapján készült, ami minden volt, csak nem hosszú. Mindazonáltal, ez a 96 oldal elég volt ahhoz, hogy felkeltse a rendező, Frank Darabont érdeklődését, aki aztán a filmművészet remekévé varázsolta.


Ami nagyon fontos, hogy ezt a filmet hallgatni is kell. Minden szavára kell figyelni, mert mondandója van. Morgan Freeman hangja az angol verzióban már önmagában áldás, ahogy végigvezet bennünket a gótikus börtönben. Az ő hangja gyógyír a lelkemnek.


Miről is szól ez a film? Nekem, a barátságról. Egy gyönyörű, támogató barátságról, két férfi között. Küzdelemről és reményről. Mind találunk benne olyat, ami alkalmazható a saját életünkre. Teljesen mindegy, hogy éppen min megyünk keresztül, hogy milyen személyes börtönbe vagyunk bezárva, mindig van remény, hogy egyszer vége lesz és ismét szabadok leszünk.

Nem magától fog megtörténni. Biztosan idő kell hozzá és dolgoznunk is kell rajta, vagy ahogy Andy Dufresne (akit Tim Robbins alakít) mondta: “Élem az életem, vagy álmodom, hogy élek.”


Rajtunk múlik, hogyan töltjük az életünket. Az eleje mindig születéssel indul, a vége halállal végződik, de a köztes idő az, amit mi formálhatunk.


Összegyűjtöttem még néhány említésre méltó idézetet:


“A remény jó dolog, talán a legjobb. És a jó dolgok nem halnak meg, miként a rosszak sem élnek örökké.”


“A forgószél útjában álltam. Csak arra nem számítottam, hogy a vihar ilyen sokáig tart majd.”


“A földtan, a nyomás és az idő tudománya. Ennyi kell hozzá - nyomás és idő.”


“Ha magadról írsz az olyan, mintha a tiszta folyóba mártanál egy botot és jól felkavarnád az alján lévő iszapot.”


“A megváltást magadban találod.”


“A félelem rabként tart. A remény kiszabadít.”

Számos börtönben játszódó drámát láttam már, de ez mind közül a kedvencem. Nem szimplán egy film, hanem egy lelki utazás, ami gondolatokkal és reménnyel tölt el. Remélem lesz időd az ünnepek alatt megnézni vagy újranézni.


Szeretettel,


Melinda






bottom of page